kääpiöpinseri

Yleistä Pinserella's pentueista

Tässä hieman taustatietoja kääpiöpinseri- ja ibizanpodencopentueistamme:

Kaikki pentumme luonnollisestikin luovutetaan vain mikrosirutettuna, eläinlääkärin tarkistamina, rekisteröityinä sekä kolminkertaisesti madotettuina, mutta näiden minimivaatimusten lisäksi pennut käyvät optimaalisen henkisen kehityksen takaamiseksi läpi BioSensor-ohjelman sekä monimuotoisen, ammattikouluttajan suunnitteleman sosiaalistamiskoulutuksen ja lopulta kolmivaiheisen pentujen luonnetestaus-sarjan ammattimaisen pentutestaajan suorittamana, jotta jokaiselle pennulle pystytään tarjoamaan parhaat eväät elämälle, ja jokaiselle pennunomistajalle valitsemaan se luonteellisesti sopivin pentu.

Pennuille on lisäksi varattu laaja tarvikepaketti, jotta tulevien omistajien ei tarvitse pähkäillä oikeanlaisten varusteiden valintaa. Pennunomistajille on varattu lisäksi opaskirja "Kääpiöpinserin hoito, kasvatus ja koulutus" sekä ilmainen osallistumispaikka muun muassa seuraaviin koulutuksiin, jotta mikään koiran hoitoon, koulutukseen, harrastuksiin tai tapakasvatukseen liittyvä kysymys ei jäisi ilman vastausta:

...lisäksi Pinserella's-pennun omistaja saa halutessaan ja tarpeen mukaan ammattimaista opastusta esim. agilityyn, koiratanssiin, tottelevaisuuskoe-koulutukseen ja lukuisiin muihin koiraharrastuslajeihin, joita pääsee harrastamaan Koirakoulu.net'in tiloissa Turun Seudun Koirakeskuksessa. Pinserella's-kasvateille järjestetään lähes joka viikko yhteisiä koulutuksia. Jos tästä kaikesta avusta ja tuesta huolimatta jokin pennun hoitoa tai koulutusta koskeva kysymys tulee mieleen, meille saa soittaa vaikka keskellä yötä kysyäkseen neuvoa - kuten kasvatinomistajamme ovat monet kerrat tehneetkin :).

Pinserella's pennut kasvavat osana perhettämme, saaden osakseen paljon rakkautta, huomiota ja huolenpitoa - eli parhaan mahdollisen alun elämälleen. Rakkaudella kasvatetut pennut varttuvat sisätiloissa perheen keskellä elämisen ääniin, ihmisiin ja koiriin tottuen. Jokaiselle suodaan myös yksilöllistä aikaa. Tervevaistoisina äiteinä narttumme ovat hoitaneet pentunsa hellästi, luotettavasti ja niiden kanssa paljon aikaa viettäen, näitä tervevaistoisesti opettaen ja kasvattaen. Siitä huolimatta emoa ja pentuja ei jätetä yksin! Kasvattaja pitää pentujen syntymästä alkaen aina luovutusikään saakka "pentu-lomaa" ja pennut nukkuvat kasvattajan sängyn vieressä. Näin pennut eivät jää koskaan ilman valvontaa, ja jos sattuisi syntymään jokin ongelma- tai vaaratilanne, siihen pystytään puuttumaan välittömästi.

Koirien hyvinvoinnista ei tingitä. Jalostusnarttumme eivät ole meille mitään häkeissä eläviä synnytyskoneita, vaan rakkaita perheenjäseniä, joiden hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää. Siksi teetämme nartulla yleensä korkeintaan kaksi pentuetta, ja vain harvoissa erityistapauksissa useampia. Emme myöskään koskaan astuta narttua tiheämpään kuin kerran vuodessa, sillä vaikka Kennelliitto salliikin joissain olosuhteissa tällaisen käytännön, tiedämme, että tiheämpi synnyts verottaa sekä nartun kuntoa että näin myös tulevien pentujen elinvoimaisuutta. Odotusaikana emo hoidetaan niin, että sillä on parhaat edellytykset synnyttää elinvoimaisia pentuja. Pennuille tarjotaan laadukkaimpia penturuokia, jotta ne kasvavat terveiksi, vahvoiksi koiriksi. Jos kuitenkin jokin sairaus yllättäisi, varmistettaisiin sekä emälle että pennuille välittömästi asianmukainen eläinlääkärinhoito. Pentujen sosialistamiseen panostetaan päivittäin, niitä käsitellään, pidetään sylissä ja silitellään, jotta niille kehittyy vahva suhde ihmiseen. Myöhemmin niille aletaan leikin varjolla opettamaan erilaisia perustaitoja, kuten luoksetuloa, seuraamista, näyttelyposeeraamista jne. Uuden pennun omistajat ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan pentuihin - sekä heidän kasvuympäristöönsä - kun pennut ovat 3-4 viikon ikäisiä!

Jotta jokainen pentumme saa kaiken tarvitsemansa huomion ja huolenpidon, kasvatamme yleensä yhden, korkeintaan kaksi pentuetta vuodessa. Siksi perheessämme ei ole yleensä kuin korkeintaan kolme tai neljä aikuista koiraa kerrallaan, jolloin jokaiselle niistä ja pennuista riittää runsaasti yksilöllistä aikaa. Kyseessä on siis tarkkaan harkittua ja suunnitelmallista pitkän tähtäimen kasvatustyötä, eikä mitään "pentutehtailua", jota joskus näkee kasvattajilla. Emme koskaan teetä pentuja vain pentujen teon vuoksi, vaan yhdistelmän täytyy olla todella hyvin perusteltu ja harkittu. Vaaliaksemme koirin terveyttä ja elinvoimaisuutta, vältämme jalostuksessa myös kohtuuttoman korkeiden sisäsiitosprosenttien käyttöä, sillä vaikka koirissa usein tehdäänkin todella korkeita sisäsiitoksia (esim 15-24%), koska tämä on helppo oikotie näyttelyvoittajien jalostamiseen, pidämme itse yhdistelmiemme sukusiitosprosentit useimmiten mielummin alhaisina, jotta jalostus ei tapahdu koirien hyvinvoinnin ja rodun tulevaisuuden kustannuksella. Teemme näihin ja muihin sääntöihimme poikkeuksia vain hyvin painavin perustein. Pääsääntöisesti vältämme myöskin niin sanottujen matadorikoirien tai -sukujen jalostuskäyttöä, eli koiria, joilla on jo nuorella iällä kymmeniä pentueita, sillä tämä kavenaa rodun geenipoolia ja johtaa tulevaisuudessa sisäsiitoksen kautta pahimmillaan rodun sukupuuttoon. Menestyneistä koirista tulee helposti tällaisia siitosmatadoreja, jos kasvattaja haluaa vaan helpon tavan tuottaa nopeasti lisää näyttelyvoittajia, mutta tällöin unohdetaan se kasvattajan vastuu rodun tulevaisuudesta. Monen muun rodun parissa on jo kantapään kautta opittu, miten kohtuuton sisäsiitos ja matadorijalostus voi koitua rodun kohtaloksi, ja haluamme kantaa kortemme kekoon, jotta kääpiöpinserille ei kävisi samoin. Myös itse pennutustilanteessa toimimme eettisesti - narttuja ei raiskauteta eikä pentuja pakkovieroiteta emoistaan liian aikaisin, vaan luonnon annetaan hoitaa työ ja koirien noudattaa omia vaistojaan. Tällaiset käytännöt ovat valitettavan yleisiä koirankasvatuksessa, mutta pidämme niitä moraalisesti tuomittavina. Jos vaistot eivät toimi enää luonnollisella tavalla, pitää sellaiset koirat karsia jalostuksesta.

Kaikissa jalostusvalinnoissamme pyrimme tekemään ratkaisuja, jotka ovat kokonaisvaltaisesti järkeviä, ja hyödyttävät sekä omia pentujamme että koko rotua. Koska olen itse toiminut Suomen Kääpiöpinserit Ry:n Jalostustoimikunnan puheenjohtajana ja olen rotuyhdistyksen aktiivinen jäsen, kannamme kasvatustyössämme myös vastuumme koko rodun tulevaisuudesta.

Luovutamme kasvattimme vain hyviin, vastuuntuntoisiin, vakituisiin ja rakastaviin, sekä mielellään (muttei välttämättä) myös harrastaviin koteihin, joissa koiraan suhtaudutaan rakkaana perheenjäsenenä. Jos haluaisit tarjota Pinserella's pennulle hyvää hoitoa, huolenpitoa ja runsaasti rakkautta, ota yhteyttä, niin keskustellaan asiasta tarkemmin!

Luovutusiän jälkeenkään emme jätä kasvattejamme oman onnensa nojaan, vaan autamme ja neuvomme uutta pennunomistajaa kaikin tavoin. Uusi omistaja saa pennun mukana rekisterikirjan, hyvin seikkaperäiset kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet, tarpeen mukaan ruokaa tai leluja ja roppakaupalla hyviä neuvoja! Selkeät, monipuoliset kirjalliset ohjeemme antavat hyvät eväät kokemattomammallekin omistajalle. Omistajalta toivotaan tietysti neuvojen noudattamista, muutenhan niistä ei ole mitään hyötyä. Ongelman esiintyessä olemme aina käytettävissä. Kasvattimme omistajat voivat soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa, jos on jotain kysyttävää. Niin pientä asiaa ei olekaan, ettei voisi meille pirauttaa! Pennunottajat saavat meiltä apua koulutukseen ja autamme heitä kykyjemme mukaan menestymään koirineen valitsemassaan lajissa. Pidämme kasvateillemme säännöllisesti yhteisiä koulutustilaisuuksia (mm. agility-, näyttely- ja tottelevaisuuskoulutus) ja pentutapaamisia. Myös pennun ensimmäisiin näyttelyihin ja kisoihin pyrimme mahdollisuuksien mukaan osallistumaan opastaakseni ja auttaakseni uutta omistajaa. Periaatteisiimme kuuluu myös pitää yhteyttä kauempana asuvien pennunomistajiin, koska haluamme ehdottomasti kuulla kasvateistamme vielä vuosienkin päästä, saada valokuvia, käydä katsomassa niitä, ja yleensäkin tietää, miten ne voivat.