Pinserella's kääpiöpinserit
kisoissa ja kokeissa

Pinserella's kennelin kääpiöpinsereiden menestystä kokeissa ja kilpailuissa

Vaikka Pinserella's kennelin kasvatustyö on pienimuotoista, eikä maailmalle ole lähtenyt kuin vasta muutamia pentueita, kennelillä on jo nyt kaikista kenneleistä eniten ylemmissä agilityluokissa kilpailevia kasvatteja. Kasvattimme ja omat koiramme ovat saavuttaneet agilityssa jo satoja Kunniamaininta- eli 0-tuloksia, kymmenittäin voittoja eri lajeissa, kymmeniä Agility-Sertejä, Vuoden Agilitykoira -sijoituksia, Kääpiöpinsereiden Agilityn Suomenmestaruuksia ja Seuranmestaruuksia, Agilityvalionarvoja, BH- ja Toko-tuloksia sekä Agility Knock Out Suomenmestaruuden.

Pinserella's kennelin tavoite kasvattaa luonteeltaan reippaita ja oppivaisia sekä rakenteeltaan liikunnallisia ja terveitä koiria, jotka soveltuvat erinomaisesti kaveriksi niin lenkkipoluille, maastoon kuin myös fyysisesti ja psyykkisesti vaativiin koira-urheilulajeihin, kuten agilityyn ja tottelevaisuuskokeisiin, on vuosien varrella tuottanut tasalaatuisen hyvää tulosta. Kennelin kantanarttu on maailman ensimmäinen agilityvalionarvoon ja samalla kaksoisvalionarvoon yltänyt rotunsa edustaja, ja harkitun jalostuksen ansiosta tämän hyvät luonne- ja rakenneominaisuudet ovat periytyneet hänen jälkeläisilleen useammassa polvessa, ja pojista ja tyttäristä polvi on peräti parantunut. Siksi monet kennelin kasvateista harrastavat menestyksekkäästi agilitya tai muita koiralajeja, motivoituneen ja lahjakkaan koiran kanssa harrastaminen on hauskaa sekä koiralle että omistajalle! :)

Pinserella's kasvateista agilityn ylimmässä, eli 3-luokassa ovat kilpailleet jo Pinserella's Priamos, Pinserella's Punapaula, Pinserella's Mustapekka, Pinserella's Mustikka, Pinserella's Maximillian ja Pinserella's Pikkumusta. Näistä Pinserella's Pikkumusta on saavuttanut kolmantena suomalaiskääpiöpinserinä Agilityvalion arvon. 2-luokassa on kilpaillut Pinserella's Minilyn, jolta puuttuu enää yksi kolmesta luokkanousutuloksesta 3-luokkaa varten, mutta Minilyn lopetti agilityharrastuksen muutettuaan maalle. Muita agilitya harrastaneita Pinserella's kasvatteja ovat Pinserella's Rosso-Romeo, Pinserella's Minetta, Pinserella's Elliot, Pinserella's Mandros ja Pinserella's Rosetta sekä nuoret lupaukset Pinserella's Timotei, Pinserella's Benjamin, Pinserella's Ramona, Pinserella's Esmeralda, Pinserella's Isadora, Pinserella's Elmer ja Pinserella's Paloma.

Tokoa harrastavat Pinserella's Isadora, Pinserella's Ramona, Pinserella's Paloma, Pinserella's Esmeralda Pinserella's Cedric, Pinserella's Vincent, Pinserella's Priamos, Pinserella's Benjamin ja Pinserella's Mustikka

Muita kasvattiemme harrastamia lajeja ovat pelastuskoirajälki, jota treenaa Pinserella's Vincent ja fly ball, jota on kokeillut mm. Pinserella's Ramona.

"Pinserella's kennelin kääpiöpinserit - vauhdikkaita agilityratojen valloittajia, tottelevaisuuskokeiden taitajia, näyttelykehien kaunistuksia ja omistajiensa rakkaita ilopillereitä!"

Agility on vauhdikas ja mukaansa tempaava koiraurheilulaji, jota voi kokeilla ja harrastaa ainakin leikkimielellä kaikkien terveiden ja hyvärakenteisten koirien kanssa. Tosin koiran hyvin raskas rakenne, lyhytraajaisuus, pitkäselkäisyys, pieni tai erittäin iso koko, huono fysiikka sekä tietenkin mahdolliset sairaudet, kuten lonkkavika tai nivelrikko, voivat olla esteenä agilityharrastukselle.

Pinserella's Minilyn suorittaa innolla A-estettä ja hakeutuu tottelevaisesti kontaktipinnalle.

Agility, jonka suomennettu nimi on esteratakilpailu tai ketteryyskisa, on kuitenkin myös paljon muuta, kuin esteiden yli hyppelyä: agility on tarkkuustyöskentelyä ja sekuntipeliä. Parhaimmillaan se on vaativaa ja hauskaa urheilua sekä saumatonta ja salamannopeaa koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Lahjakkaan agilitykoiran tunnusmerkkejä ovatkin usein erityisen jäntevä, kestävä ja lihaksikas rakenne, erinomainen fysiikka, ketteryys ja kehonhallinta, sekä temperamenttinen, tottelevainen ja sisukas luonne - vain muutamia agilityssa tarpeellisia ominaisuuksia mainitakseni.

Tottelevaisuuskoe, eli toko, puolestaan edellyttää koiralta pitkäjänteistä työskentelykykyä, nopeaa oppimiskykyä ja -halua, työskentelyhalukkuutta sekä tekemisen intoa ja tietenkin ehdottomasti tottelevaisuutta. Koiran on hallittava suuri määrä erilaisia tottelevaisuusliikkeitä, kuten seuraminen, luoksetulo tai paikallamakuu, ja on suoritettava kaikki liikkeet täsmällisesti ja luotettavasti usein yhden ainoan käskyn perusteella.

Myös agilityssa vaaditaan koiralta ehdotonta tottelevaisuutta. Esimerkiksi pöydällä koiran kuuluu pysyä 5 sekuntia paikallaan, kunnes tuomari antaa lähtöluvan. Pöytäkin lukeutuu Minilynin suosikkiesteisiin, ja hän odottaa innokkasti häntäänsä heiluttaen, milloin hän saa seuravan käskyn.

Jos koiralla riittää lahjoja ja intoa agilityn ja toko:n saralla, mikään ei ole enää esteenä parivaljakon iloiselle ja menestyksekkäälle harrastamiselle. Tällä sivulla näet kuvia ja videoita vauhdikkaista Pinserella's kääpiöpinsereistä esittelemässä taitojaan agilityn ja tottelevaisuuskokeiden parissa. Monet Pinserella's kennelin kasvateistaharrastavat agilitya ja tottelevaisuuskokeita, ja kaikki näistä koirista, joiden omistajat ovat innostuneet harrastamisesta, ovat menestyneet erinomaisesti kilpailuissa. Tutustu myös kuvitettuihin agilityn ja tottelevaisuuskokeiden lajiesittelyihin.

Pinserella's Minilyn on erityisen innokas ja tottelevainen agility- ja tokokoira. Agilityn ranking-listallakin sijoittunut Minilyn kisaa menestyksekkäästi II-luokassa, ja häneltä puuttuukin enää yksi LUVA-tulos agilityn korkeimpaan, eli III-luokkaan. Kuten kuvasta näkyy, vauhtia riittää vaikka muille jakaa, ja hyvillä etu- ja takakulmauksilla esteiden yli ponnistaminen käy kevyesti. Minilyniä onkin sanottu "agilityratojen pieneksi punaiseksi ferrariksi"

Pojasta polvi paranee! Nuori "Speedy", Pinserella's Priamos, kilpailee myös erittäin menestyksekkäästi agilityn korkeimmassa luokassa.

Korkeimmassa agilityluokassa kilpaileva Pinserella's Maximillian suorittamassa rengasta. Agilityharrastuksensa alkutaipaleella "Maxim" teki harvinaislaatuisen agilityn "hattutempun" saavuttaen kaikki kolme Agility-SERTiin tarvittavaa KUMA-tulosta heti kolmesta ensimmäisestä kilpailustaan - vieläpä kahden viikon sisällä. Näillä täysin virheettömillä suorituksilla Maxim varmisti itselleen lisäksi kaksi 1. sijaa ja yhden 2. sijan. Näin Maxim saavutti ensimmäisen agility-SERTinsä 19 kk iässä.

"Huipulla tuulee!" (Etta A-esteen harjalla) Etta on rotunsa maailman ensimmäinen Agilityvalio ja samalla ensimmäinen kaksoisvalio, ja edelleenkin ainut suomalaiskääpiöpinseri, jolla on tuloksia peräti neljästi eri lajista ja titteleitäkin kolmesta lajista. Lisäksi Etta on muun muassa Agility KnockOut Suomenmestari ´98, Vuoden Toko-kääpiöpinseri, Vuoden Agility-kääpiöpinseri, kääpiöpinsereiden agilityn SM-2 '98, ja on saavuttanut useita seuranmestaruus- ja piirinmestaruus-mitaleja.

Näissä kuvissa nuori agilitylupaus ja kääpiöpinsereiden Pikajuoksun SM-1 2005 Pinserella's Timotei eli Kurt

Kuvassa vasemmalla vauhdikas agilityratojen taituri Pinserella's Rosso-Romeo. Rossolla on sukulaistensa tavoin hyvä rakenne ja sen myötä virheetön hyppytekniikka, eikä rimanpudotuksesta ole pelkoa

Kuten kuvasta näkyy, Pinserella's Mustikka on agilityradoilla innokas pikakiitäjä. Myös "Daisy" kilpailee agilityn korkeimmassa luokassa ja tavoittelee agilityvalionarvon tuloksia!

Daisy lentää agilitymuurin yli (© J.Tammiala)

Pinserella's Maximillian suoriutuu lennokkaasti agility-muurista (© J.Tammiala)

Vasemmalla vauhdikasta pujottelua à la Minilyn, oikealla Ettan tiukkaa työskentelyä. Pujottelukepit ovat agilityn vaativimpia esteitä, joissa koiran rakenne ja fysiikka joutuvat todella koetukselle. Hyvä ja keskittynyt pujottelija saa tällä esteellä monen sekunnin etumatkan muihin kilpailijoihin. Etta onkin voittanut useita pujottelukilpailuja, eikä Minilyn jää hänelle kakkoseksi.

Lentävä kääpiöpinseri Pinserella's Pikkumusta kilpailee agilityn korkeimmassa luokassa ja on tepastellut isoäitinsä Ettan tassunjälkiin olemalla rotunsa kolmas agilityvalio (© J.Tammiala)

Pinserella's Punapaula kilpailee agilityn II-luokassa, ja tarvitsee enää yhden LUVA-tuloksen toiseen Agi-Sertiinsä. (Kuvia klikkaamalla saat ne näkyviin suurempana)

Wilma kiitämässä kohti kisan voittoa Raumalla 28.5.2005 - eipä pysynyt kuvaajakaan perässä! ;) (Kiitokset kuvasta Tetti Helasmolle)

Agiliitäjä Wilma (©J.Tammiala)

Wilman rata meni taas putkeen ;) (©J.Tammiala)

Ponnekas pituushyppy (©J.Tammiala)

Levitointia agilityradalla ;) (©J.Tammiala)

Tyylipuhdas hyppytekniikka (©J.Tammiala)

Tältä tarkalta tytöltä ei jää yksikään kontakti suorittamatta! (©J.Tammiala)

Wilma suuntaa määrätietoisesti kohti A-esteen kontaktialuetta... (©J.Tammiala)

...ja odottaa siellä tunnollisesti lupaa poistua kontaktilta (©J.Tammiala)

Nämä kuvat on otettu Pinserella's kennelin omissa tottelevaisuustreeneissä. Pinserella's Ramona harrastaa tokoa.

Moona on näissä kuvissa vasta vähän aikaa sitten aloittanut seuraamisharjoittelun, mutta se sujuu jo oikein mallikkaasti!

Moona seuraa emäntäänsä erittäin tiiviisti, erinomaisella katsekontaktilla! :)

Koiran ja ohjaajan saumatonta yhteistyötä.

Moonan iloisesta hännänasennosta näkee, miten paljon hän tykkää työskentelystä

Moonan keskittyminen ei helposti herpaannu.

"Katso äiti kuin taitavasti mä seuraan!"