Pinserella's lajiesittelyssä agility

Tällä sivulla muutamat Pinserella's kennelin menestyneistä agilitykoirista esittelevät lajia sanoin ja kuvin:

Agility on vauhdikas koiraurheilumuoto, jossa ohjaajan tarkoituksena on saada koira suorittamaan esterata virheettömästi ihanneajassa koskematta koiraan tai esteisiin.

Agility on saanut alkunsa Englannissa vuonna 1977, jolloin esteratsastuskilpailuiden yhteydessä koirat suorittavat hevosten hyppyjä leikkimielisessä näytösnumerossa. Suomeen Agilityn toi Rolf Lundell vuonna 1986 ja vuonna 1989 siitä tuli virallinen kilpailulaji, jonka suosio kasvaa koko ajan.

Parisataa metriä pitkän agilityradan paristakymmenestä esteestä suuri osa on hyppyesteitä, joista yleisin on kuvassa oleva aita, jonka korkeus on mini-luokassa 25-35 cm. Muita hyppyesteitä ovat muuri, pituushyppy, rengas ja harvinainen vesieste. Aitoja on radalla myös oksereiden ja sarja-esteiden muodossa

Rataan kuuluu useita suunnanmuutoksia. Tiukoissa käännöksissä joutuvat agilitykoiran ketteryys ja reaktionopeus koetukselle, sillä kaarteen venyessä turhan pitkälle tuhlaantuu arvokkaita sekuntteja ja sekunnin sadasosia

Agilityn vaativimpiin esteisiin lukeutuvat pujottelukepit. Koiran kuuluu aloittaa pujotteleminen siten, että ensimmäinen keppi on sen vasemmalla puolella, ja sen on pujoteltava jokaisesta keppivälistä. Tällä esteellä taitava koira, joka osaa hakea pujottelun aloituspaikan itse ja joka on ketterä ja nopea pujottelemaan, voi saada aikaan monen sekunnin eron toisten koirien suoritusaikoihin

Niin sanottuja kontaktiesteitä ovat A-este (ylläolevassa kuvassa vasemmalla), keinulauta (kuvassa edessä) ja puomi

Kaikilla kontaktiesteillä on merkitty alku- ja loppupäähän erivärinen kontaktipinta, jota koiran täytyy sääntöjen mukaan koskettaa vähintään yhdellä tassulla

Muita agilityesteitä ovat pöytä, umpitunneli ja avotunneli (kuvassa yllä).

Agilitysuoritus ei kuitenkaan ole yksittäisten esteiden suorittamista, vaan parivaljakon on tarkoitus suorittaa koko rataa mahdollisimman virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti.

Tuomari määrittää jokaisella radalla ihanne-ajan, ja jokaisesta sekunnista, jolla koiran ratasuoritusaika ylittää ihanne-ajan, tulee sama määrä virhepisteitä. Eli jos koiran tulos on esim. +1,06 virhepistettä koira on ylittänyt ihanne-ajan 1,06 sekunnilla. Ihanne-ajan alittaminen ilmoitetaan miinustuloksena (esim. -12,98 tarkoittaa, että koira on tehnyt virheettömän ratasuorituksen ja alittanut ihanne-ajan 12,98 sekunnilla - nopean kääpiöpinserin kohdalla tällainen tulos ei ole harvinainen :)). Kovatasoisessa III-luokassa tyypillisiä ihanne-aikoja saattavat esim. olla 35-42 sekunttia, ja sijoitukset ratkeavat usein sekunnin kymmenes- ja sadasosan nopeuseroilla.

Radalla tapahtuvat virheet jaetaan suoritus- ja kieltovirheisiin, ja jokaisesta virheestä tulee 5 virhepistettä. Kolmesta kieltovirheestä suoritus hylätään, samoin jos koira suorittaa jonkun esteen väärässä järjestyksessä tai väärään suuntaan. Koiran on siis vauhdista huolimatta työskenneltävä täsmällisesti ja tottelevaisesti, jottei tule virheitä. Ja tietenkin ohjaajaltakin vaaditaan selkeää ja täsmällistä ohjausta ja käskytystä, jotta koira tietää, minne seuraavaksi mennään!

Agility on siis vauhdikasta koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Hyvä agilitykoira työskentelee myös luotettavasti kauko-ohjattavana. Se irtaantuu käskystä ohjaajastaan ja kiitää määrätietoisesti ja täsmällisesti suorittamaan tämän osoittaman esteen, säästäen jälleen arvokkaita sekunteja.

Agilitykoiran "hyveisiin" kuuluvat notkea ja ketterä, mutta silti vahva ja kestävä rakenne, jotta koira pystyy suorittamaan agilityradan nopeasti. Radalla koiran on kaahattava estevälit täysillä, suoritettava esteet salamannopeasti ja käännyttävä kaarteissa ja käännöksissä mahdollisimman ripeästi ja tehokkaasti, jottei aikaa mene hukkaan!

Agilityssa ovat tarpeen myös oppivaisuus ja tottelevaisuus, jotta koira suorittaa ohjaajan käskystä empimättä oikeat esteet oikealla tavalla. Agilitykoiran sanavarastoon kuuluvat yleensä ainakin käskyt "istu", "maahan", "seiso", "paikka", "täällä", "eteen", "oikea" ja "vasen", sekä tietenkin este- ja suorituskäskyt, kuten "hyppy", "muuri", "pituus", "kiipee", "aaa", "putki", "läpi" ... listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin :).

Sisu, itsevarmuus ja temperamentti ovat koiralle tarpeen, jotta se pinkoo radalla niin lujaa kuin vain pystyy "miljoona jalkaa vatsan alla" !!FIN MVA Pinserella's Maximillian suorittaa mallikelpoisen kontaktin A:lla ... ja puomilla

Minilyn tekee työtä käskettyä ja hakeutuu ohjaajan osoittamalle esteelle - ja pujottelee niin nopeasti ja taitavasti, ettei ohjaaja meinaa pysyä perässä!