Kaverikoirat

Pippan ykkösharrastus on nykyään kaverikoiratoiminta, ja Cedric tulee seuraamaan Pippan tassunjälkiä tämän toiminnan pariin, kunhan nuorelle herralle on kertynyt tarpeeksi ikää. Mutta mitä tämä kaverikoiratoiminta oikein on? Seuraavaksi lyhyt esittely tästä aikaa vievästä mutta antoisasta harrastuksesta:

Mitä ovat Kaverikoirat?

Kaverikoirat ovat Kennelliiton kurssittamia ja testaamia koiria, jotka ohjaajiensa kanssa tuovat iloa ja vaihtelua erilaisten kohderyhmien arkeen. Kaverikoirat vierailevat niin vanhainkodeissa, sairaaloissa, lastentarhoissa kuin kouluissakin - oikeastaan melkein missä vaan, minne heidät kutsutaan!

Pippa ja osa meidän toimintaryhmästämme Kaverikoira-kurssilla (kuvat saa klikkaamalla näkyviin suurempina)

Mitkä koirat sopivat Kaverikoiriksi?

Kaverikoiria on kaikenrotuisia ja -roduttomia. Kaverikoiria testattaessa eivät ratkaise koko, karva tai ulkonäkö, ainoastaan luonne. Vaikka niin koiranohjaajat kuin vierailukohteen henkilökunta tekevät kaikkensa, jotta niin koirien kuin asiakkaiden on mahdollisimman turvallista olla, niin silti vierailuilla voi aina sattua ja tapahtua. Jotkut asiakasryhmät voivat olla äkkinäisiä ja hieman ennalta-arvaamattomia liikkeissään, toisilla voi olla erinäisiä apuvälineitä liikkumiseen, toiset taas saattavat olla hyvinkin äänekkäitä... Joskus siis saattaa käydä niin, että koiraa vahingossa säikäytetään tai satutetaankin. Siksi on tärkeää, että Kaverikoira on erittäin hyvähermoinen, riittävän rauhallinen, luottavainen, ehdottoman ystävällinen eikä missään olosuhteissa käytä hampaitaan ihmiseen. Kaikki Kennelliiton Kaverikoirat on testattu toimintaan sopiviksi, ja myös ohjaajia on valistettu hallitsemaan mitä erinäisimmät ihmisten ja koirien kohtaamistilanteet.

Pippa Kaverikoira-kurssilla

Keiden kavereita nämä koirat ovat?

Kaverikoirat käyvät iloisin hännänheilahduksin katsomassa esimerkiksi vanhuksia, lapsia, kehitysvammaisia tai sairaita.

Miten Kaverikoirat toimivat?

Kaverikoirat tulevat kutsusta käymään. Yleensä käynnillä on 3-7 koirakkoa toimintaryhmästä. Jokaista koiranohjaajaa kohden on vain yksi koira, jotta ohjaaja pystyy täysillä keskittymään siihen, mitä koira tekee ja mitä sen ympärillä tapahtuu. On tärkeää etukäteen keskustella vierailukohteen yhteyshenkilön kanssa tarkoin toimintavoista ja tietenkin myös asiakkaiden toiveista, jotta molemminpuolin vältytään yllätyksiltä. Kaverikoirat voivat käydä kertavierailulla, esimerkiksi jonkin teemapäivän tai tapahtuman yhteydessä, tai käydä jopa säännöllisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Pippa pussailee Kaverikoirakurssin soveltuvuustestissä kurssin vetäjää (©J.Tammiala)

Mitä Kaverikoirat maksavat?

Kaverikoira-toiminta on täysin pyyteetöntä vapaaehtoistoimintaa, eli meidän kutsuminen ei maksa mitään - kustannamme itse omat matkamme ja mainoksemme sekä mahdolliset muut kulut. Meille ei myöskään tarvitse tarjoa pullakahveja tai koirillemme herkkuja - ainoa toiveemme on, että vierailukohteen henkilökunta auttaa meitä huolellisilla etukäteisvalmisteluilla järjestämään asiakkaillemme mahdollisimman onnistuneen ja antoisan koirakohtaamisen! :)

(Kuvat © J.Tammiala)

Miten Kaverikoirat saa kutsuttua käymään?

Kaverikoirat työskentelevät alueellisissa toimintaryhmissä. Jos haluat kutsua Kaverikoiria kylään, voit tiedustella Suomen Kennelliitosta paikallisen Kaverikoira-ryhmän yhteystietoja.